Pulsprosjekt 6: Bruno i bilen fra trening

Historien fra 1998 er som følger: Jeg kommer kjørende fra skauen hvor Bruno og jeg har vært på en liten treningstur. Nå sitter han bak meg i min Pick up. Vel ute av skauen ser jeg en venn. Jeg stopper, sveier ned ruta og slår av en prat mens hans to fuglehunder løper rundt i terrenget i synlig nærhet av bilen. Bruno sitter stille og følger deres bevegelser gjennom vindusruta. Etter 7 minutter sier jeg "ha det" og kjører videre.
Vel hjemme laster jeg hans puls over på min PC og kan se at han ved synet av hundene stresser 100 slag opp, pulsen synker litt og stabiliserer seg etter 3 minutter. Med en gang jeg kjører viderefaller pulsen tilbake til det normale. Hva kan vi lese ut av denne kurven? For det første er 100 slag opp en relativt stor økning. Det er tydelig av han her mobiliserer energi for en kamp eller flukt, selv om han sitter ganske stille. Etter noen minutter roer han noe ned og ser at situasjonen ikke er så farlig og når vi kjører er de helt ute av hans verden. Ikke kjente han hundene ei heller hadde han hatt noen dårlige erfaringer med dem. Dersom han hadde hatt dårlig erfaring med disse og situasjonen hadde vart lenge, ville dette ha vært en relativt stor stressbelastning for han.

Husk på det når dere setter hunder i bur sammen. Hund som settes i bur sammen med en den ikke er trygg på og som skal restituere etter en hard konkurransedag for så å stille til start dagen etterpå. Det kan være at den ikke har hentet seg inn en millimeter. Den kan i værste tilfelle være i dårligere forfatning enn da du satte den inn. Du hører knurring fra buret, banker i det og forlanger stillhet.. ..glem det, du legger bare på et nytt stress.