Nomesele

Nomesele - sledehundsele

Alaskan husky traver med nomesele

NB! Bildet viser en tidligere modell av Nomeselen. Dagens sele har ytterligere polstring på hele underbåndet. Selen leveres ikke med glideende som standard.


Dette er verdens mest brukte trekkhundesele. Den balanserer godt på hunden. For alle seler er det viktig at de er sydd balansert i forhold til hvordan hunden løper og jobber, ikke hvordan den står. En hund som står, hever hodet, trekker brystet fram og senker ryggen. Da ser det ut til at selen ikke passer fordi den krøller seg på ryggen. Hold hunden på tvers foran deg, hold hundens hode vannrett ut med den ene hånden og strekk lett i bakløkka med den andre. Enden på selen (ikke bakløkka) skal ende omtrent ved halerota.


På hunder med fallende kryss kan den godt ende litt bak, men hunder med mer rett kryss og stående hale kan få problemer med at bandet på en for lang sele gnager på halerota. Jeg synes det er viktig at det krysset på siden, hvor bandet fra nakken møter bandet som kommer fra bryststolpen, ligger rett bak bakerste ribbein. Dette hindrer at selen klemmer på brystkassen. Dra hendene bakover langs siden på din hund, så kjenner du der det ikke er flere ribbein.


Halsen skal være trang for ikke å komme i konflikt med skulder- og overarmsbevegelsen. Hva som er trangt er relativt, men du kan løfte forbeinet til en hund som står oppspent med stram line og føre det fram og tilbake for å se om skulderens- og overarmens bevegelser kommer i konflikt med selehalsen.


Løkka bak på selen har en spesiell funksjon. Denne skal regulere totallengden på selen slik at en kort hund i spannet som byttes mot en lang hund ikke henges opp i nakkelina. Henger du alle selene opp etter bakløkka, skal alle nakkekryssene ende på samme sted. Totallengden på selene du bruker i ditt spann må også stemme overens med trekklinene du bruker. Når alle linene er stramme, skal nakkelina skrå svakt forover fra hunden mot midtlina. Dette gjør at hunden ikke så lett trår over nakkelina og at den lett kan få beinet tilbake dersom den skulle trå over. Dersom liner og seler ikke stemmer overens, kan du enten flytte nakkelinene eller du kan justere bakløkkene.


Et av de største problemene med selegnag på hardtgående hunder, er sårheter i ytre armhule på innersiden av albuen. Dette kommer først og fremst av at hunden "krabber" når farten går ned. At hunden "krabber" vil si at den løper som en krabbe, nemlig mer eller mindre sidelengs. Bakenden på selen dras innover og bryststolpen utover mot ytre armhule. Å bruke lengre bakliner, kan hjelpe litt på problemet.


I 1986 lagde Seleverkstedet en annen løsning på dette. Selens bakre del ble kappet av og et spesielt 6mm tau ble sydd på i stedet. Løkka sklir da fra side til side på dette tauet uten å ta med seg selens bakre midtpunkt. Ulempen er at dette tauet må skiftes ut når det er slitt i stykker. Jeg kalte det glideende


Bryststolpen på alle Seleverkstedets seler er polstret helt rundt og ligger mykt an mot hundens hud. Ellers har selene vanlig polstring (hals og bryststolpe) Lengre polstring kan fås på bestilling. Alle Seleverkstedets seler er sydd av kvalitetsband i polyester og de har siden 1983 hatt fôring av lukket celleskum i tynn nylonduk.


På sledehundselen (nomeselen) finner du en refleksbøyle på toppen av selen som reflekterer både forover og bakover.


Tilbake til oversikt over alle selene